Isole Tremiti

De Tremitische Eilanden is een archipel en gemeente in de centrale Adriatische Zee en ligt iets ten noorden van het Apulische schiereiland Gargano. De naam van de eilanden verwijst naar de sterke seismische activiteit die hier ooit plaatsvond. Tremiti zou afgeleid zijn van het Italiaanse ’tremalante’, wat ‘bevend’ betekent.

In de Romeinse tijd stonden de eilanden bekend onder de naam Diomdedee, naar de mythische Griekse held.  Diomedes stopte volgens de legende na zijn omzwervingen in de Adriatische Zee in Daunia waar hij verschillende centra stichtte.

Maar zijn leven eindigde in de archipel waar zijn metgezellen  door Venus in vogels werden veranderd. Diomedee zijn vogels met een grote spanwijdte, die elk voorjaar Oost-Afrika verlaten richting de Adriatische Zee om te nestelen op de steile kliffen die typerend zijn voor de kust van deze eilanden.

Hun lied, dat vooral ’s nachts te horen is, is niets anders dan de klaagzang van Diomedes’ metgezellen die rouwen om het verlies van hun held.

Haven van Trimiti
De kloosters in het fort van San Nicola in Trimiti
San Nicola gezien vanaf San Domino

Er is van alles te doen op de verschillende eilandjes. Zo, strand, varen… Je kunt bijvoorbeeld ook naar de de abdij van Santa Maria a Mare, op het eiland San Nicola. Dit is een monument van de Adriatische proto-romaanse cultuur, die kenmerken van de West-Europese cultuur integreert met die van de Byzantijnse en mediterrane cultuur.

Ook is er de schoonheid van de bijna ongerepte natuur.

Website: www.leisoletremiti.it