Saepinum

Deze antieke stad is in de 3e eeuw v.Chr. ontstaan nabij de hoger gelegen Samnietische stad Saipins die in 293 v.Chr. door de Romeinen werd veroverd.

Saepinum behoort tot de beter bewaarde Romeinse steden, want onder andere de stadsstructuur is nog goed zichtbaar. In tegenstelling tot de archeologische gebieden in Latium en Campanië zijn hier nog maar weinig toeristen te vinden.

Op het terrein zijn onder meer de resten zien van een theater, forum, stadspoorten, thermen en Romeinse tempels. Op het terrein is ook het Museo Archeologico Vittoriano gevestigd.

Vanaf Ripabottoni is het een klein uurtje rijden met de auto.

Website: www.sabapmolise.beniculturali.it

Saepinum
Saepinum
Saepinum

Een eerste versterkte fortificatie stond oorspronkelijk op de berg die bekend staat als ‘Terravecchia’. De  fortificatie is veroverd door de Romeinen in 293 v.Chr. tijdens de derde Samnitische oorlog. Het gevolg was het de bevolking verlaten de nederzetting verliet en stroomafwaarts trok.

De eerste stedelijke organisatie van de stad Saepinum dateert uit de 2e eeuw voor Christus en bereikte zijn hoogtepunt van pracht in het Augustus-tijdperk.

De stedelijke plattegrond breidde zich uit en behoudt zijn vitaliteit tot de IV-V eeuw na Christus. Misschien na een aardbeving en een sterke economische crisis, maar de oude Romeinse stad begon in verval begint te raken.